De Hygiëne in de praktijk – Tandartspraktijk de Stigter – Veere

Welkom bij Tandartspraktijk de Stigter

Tandarts de Stigter is uw tandarts in Veere voor uitstekende mondzorg. Goede mondverzorging is belangrijk voor een stralende lach en voor uw algehele gezondheid.

Terug naar overzicht

De Hygiëne in de praktijk

In de loop der jaren zijn de eisen die de inspectie aan hygiëne maatregelen stelt steeds hoger geworden. In 1983 waren wij al redelijk modern met een automatische sterilisator (kostprijs 1600 gulden)

Na het uitbreken van hepatitis B werden de eisen hoger Wij gingen standaard handschoenen dragen en deden een mondkapje op bij alle behandelingen. Ook moesten wij een sterilisator met voor en na vacuüm kopen. Die kostte toen 20.000 gulden. Het onderhoudscontract kwam toen op 3.500 gulden per jaar. Vervolgens moesten wij de boormachines machinaal gaan reinigen (deden wij toen met alcohol met de hand). Niet alleen moesten wij een machina aanschaffen van 10.000 euro, ook moesten er aanvullende boormachines worden aangeschaft weer 10.000 euro. Ook dit apparaat wordt jaarlijks onderhouden  voor 550 euro. Vervolgens moesten instrumenten niet meer met de hand schoongemaakt worden, maar machinaal gereinigd en gesteriliseerd.

Hierdoor wederom voor enige duizenden euro’s aan instrumenten extra aangeschaft. Ook de administratieve last neemt toe. Sterilisatiecyclussen moeten worden gecontroleerd met teststrips, die vervolgens op datum bewaard worden. De spuittips op de luchtspuit worden regelmatig vervangen. BHV en reanimatie diploma’s moeten per jaar vernieuwd worden. Aanvullende cursus voor röntgenologie moet behaald worden en herhalingscursussen moeten worden gevolg om gecertificeerd te blijven.

Om inschrijving in het kwaliteitsregister voor tandartsen te behouden moet een aantal cursussen en literatuur lijsten gedaan worden. Kortom er wordt veel tijd en geld geïnvesteerd in kennis en hygiëne.

Publicatiedatum: 24-10-2018